Stichting Vogelklas Karel Schot is opgericht in 1980, na het overlijden van Karel Schot, biologieleraar, oprichter van de Vogelklas en groot inspirator voor Rotterdammers, waaronder vooral veel jongeren. In zijn lessen en tijdens veel natuurexcursies bracht hij zijn kennis over en liefde voor de natuur op een bijzondere manier over op hen. Velen van hen waren er zelfs zo door geïnspireerd, dat zij een studie in die richting gingen volgen.
Toen Karel Schot overleed, vonden zijn oud-leerlingen en medewerkers dat zijn gedachtengoed moest worden voortgezet en samen richtten zij in 1980 de huidige stichting aan het Afrikaanderplein in Rotterdam op.
In de loop der jaren is de Vogelklas steeds verder geprofessionaliseerd. Het aantal verzorgde dieren nam fors toe en ons werkgebied werd steeds groter. Het aantal dieren is inmiddels gegroeid naar ruim 12.000 dieren per jaar. Voor het merendeel vogels, maar ook vleermuizen en een enkele keer andere kleine zoogdieren, zoals bunzings. De dagelijkse verzorging van de dieren gebeurt door 5 vaste medewerkers, jaarlijks zo’n 10 tot 15 stagiaires en ruim 120 vrijwilligers.
Jaarlijks brengt de Vogelklas ook enkele honderden meesjes groot. Vanaf een bepaalde leeftijd worden ze in een grotere buitenvolière geplaatst. Sinds 2018 laten we de mezen gecontroleerd los, via een zogeheten soft release. Dat houdt in dat de deuren van de volière opengezet worden, maar de meesjes niet gedwongen worden de volière te verlaten. Buiten de kooi krijgen zij een periode lang eten en drinken aangeboden, totdat ze helemaal zelfstandig zijn. Maar één volière bleek de laatste twee jaren te weinig voor het groeiende aantal jonge meesjes. Gelukkig hebben we deze soft release nu, mede dankzij Stichting Bouwstenen voor Dierenwelzijn ook op een tweede plek op het terrein mogelijk kunnen maken.
Els Kwaks, Vogelklas Karel Schot